De gokmaffia in het voetbal: de Kansspelcommissie betreedt het veld

, door (rs)

Deel
20013_voetbal-gokken-186.jpg
© Jeroom

Maar daar zou nu verandering in kunnen komen. Sinds 10 januari is er een nieuwe wet van kracht, waardoor sportweddenschappen onder de bevoegdheid van de Kansspelcommissie vallen. En die is vast van plan om de augiasstal uit te mesten.

Honderdduizenden Belgen zetten elke week geld in op wedstrijden in binnen- en buitenland. De Belgische sportwedmarkt is al goed voor meer dan een half miljard euro per jaar, en het zal alleen maar meer worden, zeggen specialisten. Het internet heeft de drempel voor weddenschappen (en kansspelen in het algemeen, zie ook poker en casinospellen) fors verlaagd. Marktleider Unibet is zelfs alleen op het net actief. Hun servers zijn geïnstalleerd op Malta, waar de gokregels erg soepel zijn. Aziatische gokreuzen als Samvo en Sbobet werken hier met licenties uit Cyprus of Jersey, waar helemaal geen controle op is. In het Vlaamse straatbeeld duiken ook meer en meer illegale goktenten op: achterkamertjes in slecht lopende krantenwinkels, of haastig van een kwak verf voorziene hokken vol onaangenaam uitziende heren.

'Het sportwedden is in een grijze zone terechtgekomen, en zelfs in de criminele sfeer,' zegt Marc Callu van de Kansspelcommissie. 'Je hebt erkende gokbedrijven als Ladbrokes en PMU, die in Vlaanderen een kleine 700 filialen hebben. Maar wij vermoeden dat er zeker evenveel illegale goktenten zijn. De drempel is laag: je hoeft jezelf alleen maar even aan te melden bij de lokale belastingontvanger, en 48 uur later ben je in business. Veel van die kantoortjes houden geen boekhouding bij, geven geen tickets aan hun klanten en betalen geen belastingen of veel te weinig. De uitbaters zijn vooral Albanezen en Turken: vaak komen ze uit Duitsland en Oostenrijk, waar men een paar jaar geleden grote schoonmaak heeft gehouden.'

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: