'De zon is goed voor je. Ze beschérmt zelfs tegen kanker'

, door (sdj)

147
20091_zon_is_goed.jpg

Maar wat schrijft huidspecialist Han Van der Rhee nu? 'Zonnen mag!' Sterker nog: in het boek met die hoopgevende titel raadt hij iedereen aan de zon op te zoeken, want zon is goed voor alles: je botten, je spieren, je gemoed... En het helpt zelfs zeer waarschijnlijk tegen kanker.

HUMO Oh ja?
Han Van der Rhee
« Ja. De voorlichting over de effecten van zon is onnodig negatief. Ik heb zelf ook lang verkondigd dat zon slecht is, maar ik zag wel elk jaar dat mijn kinderen naar buiten wilden zodra de zon scheen en ik voelde zelf ook die behoefte om het licht op te zoeken, alsof mijn intuïtie me zei dat het toch ook goed was. En sinds een paar jaar is er een toenemende stroom van wetenschappelijke artikelen over de spectaculair gunstige effecten van de zon.»

HUMO Tot mijn verbazing blijken mensen die in een gebied met veel zon wonen een verlaagd risico te hebben om te sterven aan dikkedarmkanker (-27%), prostaatkanker (-10%), eierstokkanker (-16%) en non-hodgkin lymfoom (-17%) en borstkanker (-26%). Een andere onderzoek concludeerde zelfs dat vrouwen die meer dan drie keer per jaar onder de zonnebank gingen vijftig procent minder kans op borstkanker hadden.
Van der Rhee
« Ja, een groeiend aantal studies toont aan dat zonlicht een preventief effect heeft op het ontstaan van verschillenden vormen van kanker, en ook op het ontstaan van multiple sclerose. Dat zou komen doordat zonlicht onze vitamine D-spiegel verhoogt. Voor dikkedarmkanker en multiple sclerose staat het inmiddels zo goed als vast dat mensen met een hoge vitamine D-spiegel minder kans hebben de ziekte op te lopen. Bij die andere kankers wijzen onderzoeken ook wel op een beschermende werking van de zon, maar is de link met vitamine D niet onomstotelijk aangetoond.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: