Rachel Kushner, literaire geheimtip: 'Het is zaak het vuur van de passie te blijven voeden'

, door (bv)

2
Rachel Kushner
© Getty

Over de kunstscene in het New York van de jaren 70 van de vorige eeuw

Kushner «Toen was een dansperformance op een dak een manier om te zeggen: ‘Ik lééf mijn kunst.’ Zo riskant hóórt kunst te zijn; kunstenaars moeten zich ver van alle marktdenken houden.

»Sinds het kapitaal zijn intrede in de kunstwereld gedaan heeft, is het heel anders – ronduit wreed, vaak. Omdat er zo veel geld in de kunst omgaat, volgt het sociale contact in die wereld de eb en vloed van de markt. Er heerst een rigide hiërarchie die geregeld wordt omgegooid: het ene moment ben je rijk en in de mode, vijf minuten later weet je niet hoe de huur te betalen, word je nergens meer uitgenodigd en is niemand nog in je geïnteresseerd.»

Over het eeuwige duel tussen mannen en vrouwen

Kushner «In de liefde is het zaak om het verlangen aan de gang te houden, de begeerte brandende te houden, het vuur van de passie aldoor te blijven voeden. Daar ging het al over in ‘Tristan en Isolde’, niet bepaald een liefdesverhaal over twee mensen die elkaar vinden en vervolgens samen een lang en gelukkig leven leiden. Nee, het gaat over de onmogelijkheid de ander echt te vinden. Dát is de motor van lust.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: