De diaken van Roger Vangheluwe: 'Hij waande zich een verlosser, God de Vader in hoogsteigen persoon'

, door (ja)

9
vangehluwe

In Wevelgem zeggen ze: ‘Wie veel goeds doet, kan niet slecht zijn.’ Maar in het geval van Ivo P. lijkt het niet zo eenvoudig te liggen. In de West-Vlaamse gemeente aan de grens met Frankrijk genoot de 57-jarige diaken tot voor kort de status van een heilige. Hij cijferde zichzelf belangeloos weg voor zijn drie parochies, vertellen inwoners. Geen inspanning was hem te veel voor de zwaksten van de gemeenschap, de ouderen en de zieken. In het holst van de nacht sprong hij op zijn fiets voor mensen in nood. Hij bracht de hostie bij wel twintig gelovigen thuis. En ontelbaar waren degenen voor wie hij boodschappen deed. Ivo P. leefde voor de anderen.

Hij bouwde onverdroten aan een betere wereld, zegt een buur. ‘Op een dag kwam hij thuis met een plastic zak vol blikjes die hij aan de kant van de weg had opgeraapt: hij kon ze daar niet meer zien liggen slingeren. Zo was Ivo. Hij stak de handen uit de mouwen, hij dééd er iets aan. Hoeveel mensen zouden dat uit vrije wil doen: het zwerfvuil verzamelen om thuis in de vuilnisbak te kieperen?’

Maar begin juni tuimelde de diaken van zijn voetstuk. Nadat hij mee een begrafenis was voorgegaan, vond er een huiszoeking bij hem plaats: hij werd in de boeien geslagen en beschuldigd van ‘veelvoudige moord’. Zijn parochianen raakten in shock.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: