'De figuranten': Bret Easton Ellis

, door (kt)

Deel
21030_bret-easton-ellis-186.jpg
© belga

De schrijver van 'Less Than Zero', 'American Psycho', 'Lunar Park' en het onlangs verschenen 'De figuranten' (Anthos) liet zich de voorbije weken en dagen dirigeren als een gewillig fooraapje: interviews voor publiek en onder vier ogen, met of zonder televisiecamera in de buurt, fotosessies, lezingen, hij deed het allemaal met de glimlach. En had hij niet verklaard dat 'Boxer', het album waarop 'Mistaken for Strangers' schittert, het reddingsvest was dat 'm het hoofd boven water hield tijdens het schrijven van 'De figuranten'? Damn right!

Enkele quotes

  • «'t Moet heerlijk zijn als je het soort schrijver bent dat op bevel van zijn uitgever in drie dagen tijd een synopsis van een nieuwe roman kakt, en vervolgens netjes binnen de overeengekomen deadline het finale manuscript indient. Ik behoor helaas niet tot die club: een roman moet maanden, soms jaren rijpen voor ik eraan begin. Maar áls ik dan vertrokken ben, krijg ik er veel voor terug: reflecties op mijn eigen leven.»

  • «Ik was wel ontroerd toen Franzen onlangs de cover van Time haalde, enkel en alleen omdat hij een nieuw boek uit had: dat was jaren geleden. Maar toen ik aan mijn vrienden van onder de vijfentwintig probeerde uit te leggen waarom dat dan wel zo belangrijk was, haalden ze hun schouders op: 'Een schrijver op de cover van Time? Big deal.'

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: