Tine Embrechts en Karlijn Sileghem: 'Anneliezen'

, door (nj)

9
21125_Anneliezen-406.jpg

Dat die unieke chemie ook op het scherm werkt, was eerder al te zien in 'Het peulengaleis', waarin Tine en Karlijn gestalte gaven aan het uiterst Kempische duo Heidi en Kerin ('Seg Heidi' - 'Wa is 't jom?'), en zal vanaf vrijdag opnieuw worden bewezen in het nieuwe, eveneens door Hugo Matthysen geschreven 'Anneliezen', een fictief praatprogramma dat wordt gepresenteerd door de trouwe hartsvriendinnen Annelies en Annelies, met wekelijkse reportagerubrieken als 'Depriland' (een themapark voor mensen die zich graag depressief voelen), 'De man in de onderbroek' (het is precies wat u denkt dat het is) en 'De onredelijke ex van de week' ('Elke week maken we plaats voor een egoïst waar de onredelijkheid vanaf druipt'). Als u het ons vraagt: a cult hit if ever we predicted one.

HUMO Dames, de openingsvraag: wie is jullie favoriete bekende Annelies?
Karlijn Sileghem (zonder aarzelen) «Annelies Verbeke
Tine Embrechts «Ja ja, voor mij ook!»

HUMO Wat hebben jullie tegen de Anneliezen Beck, Van Herck en Rutten?
Tine «Niks, maar Annelies Verbeke was er twee jaar geleden bij op een Saint-Amour-tournee door Nederland, waar schrijvers als Remco Campert, Jan Mulder en Joke van Leeuwen kwamen voordragen, en Hugo ook. Daar hebben we haar leren kennen.»
Karlijn «Tine en ik brachten kleine muzikale en humoristische entr'actjes tussen de voordrachten in.»
Tine «Het idee voor 'Anneliezen' is toen zo'n beetje ontstaan. 't Is te zeggen: in één van de rubrieken in 'De Anneliezen' spelen wij Olga en Tamara, twee Russische zwemsters die van Sint-Petersburg naar Lissabon zwemmen. Het namaak-Russisch dat zij spreken hebben we op die tournee uitgevonden.»
Karlijn «Djat njamjaak-Rjussjisch wjerkt hjeel sjimpjel: vjoor jiedjerje kljinkjer mjoet je jeen 'j' zjettjen.»
Tine «Jindjerdjaad, jen jals je vjeel joefjent, gjaat djat snjelljer jen snelljer.»
Karlijn «Eigenlijk is dat taaltje nog een paar maanden eerder begonnen dan op die tournee. Ik woonde toen in Gent, waar ze ook al eens een 'j' voor hun klinkers durven te zetten, en tijdens mijn zwangerschap zong ik zo'n liedje in het Gjents: ''k Hem 'n djikke pjens / 'k Hem 'n djikke pjens' (lacht) Gaandeweg zette ik dat accent dikker en dikker aan, totdat ik voor íédere klinker een 'j' zette.»
Tine «Ik ben heel vatbaar voor zulke dingen, dus op Saint-Amour nam ik dat direct van Karlijn over. We spraken dat taaltje onophoudelijk, ook aan tafel en op de tourbus.»
Karlijn «En al die schrijvers deden mee!»
Tine «Vooral Hugo was er snel mee weg. Die begroette ons 's morgens al meteen met 'Gjoejemjorgjen djamjes!'»
Karlijn «Gjoejemjorgjen Hjugjo!»
Tine «En Annelies Verbeke signeerde haar boeken zelfs zo voor ons: 'Vjeel ljiefs vjan Jannjeljies!'»
Karlijn (tegen Tine) «Weet je nog van Thom Hoffman en 'De Buis en Bol show'?»
Tine «Ja ja, 'De Buis en Bol show'! Hahahaha!»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: