Memorial Van Damme: Renaud Lavillenie, 's werelds beste polsstokspringer

, door (jvds)

8
bernard lavillenie
© Belga Image

In het Rathaus van Zürich heeft zich een persmeute verzameld om de voorstelling van het EK Atletiek bij te wonen. De regen valt met bakken uit de lucht, en terwijl de Zwitsers enthousiast verkondigen dat het een memorabel evenement zal worden, plaagt coach Philippe d’Encausse (47) zijn ietwat bedeesde pupil: straks weer interviews geven! Sinds zijn Olympische titel en vooral sinds hij Boebka na 21 jaar van de troon stootte door een centimeter hoger te springen, is Renaud Lavillenie (27) tot een wereldster uitgegroeid. Eentje zonder kapsones: in een voor een Fransman uitstekend Engels staat hij iedereen vriendelijk te woord, en hij lacht smakelijk als een lokale journaliste hem vraagt wat hij van de oude binnenstad vindt. Vooral zijn ongedwongenheid valt op, net als bij zijn coach. ‘Waarom zijn Zwitsers altijd zo gestresseerd?’ fluistert die me toe, terwijl hij de persconferentie gadeslaat.

Polsstokspringers blijven de buitenbeentjes van de atletiek. Van meer dan één sprinter of langeafstandsloper zul je te horen krijgen dat ze niet goed bij hun hoofd zijn – ‘Wie gaat er nu omgekeerd aan een stok hangen?’ Maar toch is het één van de elegantste disciplines, waarin de atleten kracht, snelheid, lenigheid en techniek combineren.

Philippe d’Encausse «Toegegeven, een polsstokspringer ís anders. En er zijn risico’s aan die sport verbonden: als het fout gaat, kun je je zwaar verwonden. Die angst kan in je hoofd kruipen: sommige atleten dúrven niet meer te springen, zoals de Duitse wereldkampioen Raphael Holzdeppe: twee keer liet hij zijn stok los tijdens een sprong, alsof hij niet meer de kracht had om de risico’s te trotseren. Hij heeft onmiddellijk een punt achter zijn seizoen gezet. »Renaud is zoiets nog niet overkomen. Hij kent zijn sport door en door. Op training kan hij úren doorgaan, op zoek naar die ene perfecte sprong, en tijdens competities voelt hij zich de gelukkigste mens op aarde. Hij is wat schuchter van aard, maar zo drukt hij zich het best uit: met zijn stok.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De Persgroep Publishing heeft haar Privacy– en cookieverklaring aangepast.
Wij gebruiken jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de Diensten van MEDIALAAN Groep/De Persgroep Publishing te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren.
Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste Privacy– en cookieverklaring gelezen te hebben.

Verdergaan