Naomi Klein over het klimaatplan van de superrijken: 'Ik weet niet hoevelen van ons vannacht rustig zullen slapen.'

, door (naomi klein)

214
De eeuwige zonsverduistering

Het is maart 2011 en ik ben net aangekomen bij een driedaagse conferentie over geo-engineering in het landelijke Buckinghamshire, ongeveer anderhalf uur ten noordwesten van Londen. De bijeenkomst is georganiseerd door de Royal Society, de legendarische Britse academie voor wetenschappen, met leden als Isaac Newton, Charles Darwin en Stephen Hawking.

'Het valt op dat sleutelfiguren in het wereldje van de geo-engineering, zoals Richard Branson, een buitengewone interesse delen in een planetaire uittocht'

De laatste jaren is de Royal Society het belangrijkste wetenschappelijke orgaan geworden dat pleit voor een technologisch plan B, nu er geen vooruitgang wordt geboekt in de reductie van de uitstoot van broeikasgassen. In een rapport uit 2009 wordt de Britse regering opgeroepen om veel geld te stoppen in onderzoek naar de meest effectieve methoden van geo-engineering. Twee jaar later wordt het op wereldschaal blokkeren van een deel van de straling van de zon genoemd als ‘misschien wel de enige optie om in geval van een klimatologische noodsituatie snel tot een daling van de temperatuur op aarde te komen’. (…)

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: