Het ego-hormoon: testosteron, de eeuwige jeugd in een zalfje?

, door (ab)

16
Hertoghe

Dokter Thierry Hertoghe is binnen de anti-aging-wereld een internationale autoriteit, maar in eigen land is de Brusselse arts al even omstreden als zijn nieuwerwetse discipline. De Orde van Geneesheren deed anti-aging af als kwakzalverij, en de artsen die eraan meededen als ‘geldbeluste charlatans’.
 Hertoghe spande meteen een proces in. ’Het probleem is dat anti-aging zo nieuw is,’ zegt de hormonendokter. ‘Weinig artsen zijn ermee vertrouwd, en dus vindt men het al bij voorbaat verdacht.’

Hertoghe «Anti-aging is gebaseerd op de vaststelling dat ons lichaam met het ouder worden minder hormonen produceert. Tussen hun 40ste en 80ste daalt de testosteronconcentratie bij de meeste mannen bijvoorbeeld met 30 tot 40 procent, en bij sommigen zelfs meer. De gevolgen: een kleiner libido, minder stevige erecties en miezerige ejaculaties, maar ook een slappere spier- en botmassa, en vaak ook depressiviteit. Anti-aging-artsen vullen de tekorten weer aan, tot je hormonenspiegel opnieuw op het niveau zit van toen je 25 was.»

Een van de belangrijkste hormonen is het mannelijke geslachtshormoon testosteron, dat wordt aangemaakt door de testikels en de bijnier. Mannen én vrouwen hebben het in hun lijf, maar bij mannen ligt de productie twintig tot dertig keer hoger. Testosteron stimuleert de baardgroei, zorgt voor de stemdaling in de puberteit en is onmisbaar bij de productie van zaadcellen, maar de effecten gaan verder: zonder testosteron geen zin in seks, geen zin in het léven. Probleem: bij het ouder worden loopt de productie terug - en daar springen ‘anti- aging-artsen’ als Thierry Hertoghe in de bres: zij geven steeds meer mannen én vrouwen boven de veertig een ferme boost met een testosteronkuur. Wat dat goedje allemaal kan! Overwint depressies en midlifecrisissen, redt huwelijken, geeft levenslust en zelfvertrouwen, tovert bierbuiken en uitgezakte kinnen weg, maakt van uitgebluste zestigers bronstige hengsten en van grijze zakenvrouwen moordlustige tijgerinnen.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: