Canvas aan de vooravond van de make-over: 'Geen verkleutering'

, door (sso)

10
canvas

Vaststelling: breng de vernieuwingsoperatie van Canvas ter sprake en telefoontjes naar de VRT worden plots op fluistertoon beantwoord. Ook externe partners klappen dicht: bang om op de vingers te worden getikt of een toekomstige opdracht mis te lopen. Aan de Reyerslaan moeten de rangen te allen prijze gesloten blijven. Canvas staat aan de vooravond van een ingrijpende make-over en niemand wil zijn nek uitsteken – zeker niet met de besparingen van de Vlaamse regering in het vooruitzicht: de openbare omroep moet het volgend jaar met 22 miljoen euro minder doen. Volgens Leo Hellemans, algemeen directeur productie, zal ‘schrappen in het aanbod noodzakelijk zijn’.

Minder mensen en minder geld voor minder programma’s: onder dat gesternte moet Canvas 3.0 vorm krijgen. Maar er is meer aan de hand: in de wandelgangen is het ongenoegen over de totstandkoming van het vernieuwingsproject bijna tastbaar.

Insider 1 «Afgelopen zomer hebben enkele mensen van de productie een vergadering afgedwongen bij Paul Peyskens, die na het vertrek van de vorige netmanager Mark Coenen samen met Elly Vervloet (intussen zakelijk leider van de televisienetten, red.) het nieuwe Canvas aan het ontwerpen was. Ze wilden op z’n minst de grote lijnen kennen – er waren alleen vage plannen. Bovendien had VRT Televisie, het interne productiehuis, nog geen bestellingen binnengekregen voor nieuwe Canvasprogramma’s. De mensen begonnen zenuwachtig te worden.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: