De nieuwe Marx: Thomas Piketty voor beginners

, door (ms)

64
PikketyVrij
© Belga Image

Eind deze maand liggen er stapels ‘Kapitaal’ in de boekhandel. Vijf vertalers hebben een turf van 780 bladzijden afgeleverd. Er was haast bij om Piketty’s ‘Kapitaal in de 21ste eeuw’ nog uit te brengen in het jaar dat het boek een bestseller werd in Amerika, want De Bezige Bij rekent op heel veel kopers om de 125.000 euro voor de vertaalrechten terug te verdienen.

Dat dit boek ‘de ‘Vijftig tinten grijs’ onder de economische boeken zou worden’ (dixit The Guardian) viel niet te voorspellen: het Franse origineel ‘Le capital au XXI siècle’ verscheen in 2013 vrij onopgemerkt. Pas met de Engelse vertaling bij Harvard University Press werd Thomas Piketty a household name, toch in huishoudens waar al eens over economie wordt gepraat.

Met zijn betoog over de immer groeiende ongelijkheid en de concentratie van vermogen heeft Piketty duidelijk een snaar geraakt in de VS. Zijn verhaal is er nieuwer dan in Frankrijk en komt harder binnen in het land waar men ooit dacht dat ook krantenjongens miljonair konden worden. In een tijd dat zelfs het IMF en het World Economic Forum in Davos zich zorgen maken over de toenemende ongelijkheid, schreeuwde de zeitgeist om dit boek. De zogeheten ‘99 procent’ vindt hier wetenschappelijke ruggensteun voor hun kritiek op de ‘1 procent’ die met alle rijkdom gaat lopen. En dat hij telkens weer in één adem genoemd wordt met de schrijver van ‘Das Kapital’ heeft Piketty natuurlijk zelf uitgelokt met zijn titel. Maar voorts doet de vergelijking niet echt terzake, ook niet voor hemzelf. ‘Ik ben er nooit in geslaagd om ‘Das Kapital’ echt te lezen,’ zei hij tegen een interviewer, ‘hebt u het geprobeerd?’

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: