'Shell Shock': Nick Cave en Nicholas Lens schreven een opera

, door (bv)

330
CaveLensVrij
© Charlie de Keersmaecker

Nog voor de eerste glazen op tafel komen en unaniem voor de risotto met seizoensgroenten gekozen wordt, informeren de vrienden (beiden 57) naar elkaars kinderen. Die van Cave zitten nog altijd op dezelfde school, hoewel er voor de zomer topoverleg nodig was. Intussen vertelt Lens dat zijn dochter ’m van het roken probeert af te houden, hij is immers opnieuw begonnen op de drempel van huize Cave in Brighton. Cave rolt behendig een sigaret, maar stelt het overhandigen en nadien het van vuur voorzien van Lens’ nicotineshot steeds maar uit, diens ongeduld savourerend. ‘Een totale junkie,’ glimlacht hij breed.

Nicholas Lens «Een paar jaar terug heb ik Nick out of the blue een mailtje gestuurd, kort en zakelijk: ik ben een componist van hedendaagse opera, ik heb grootse plannen en hoop dat je wil meedoen. Hij belde me, helaas toen ik in een vliegtuig zat dat net geland was en ik mijn telefoon niet mocht opnemen. Ik deed het toch, maar een stewardess pakte mijn telefoon af en beëindigde het gesprek. Gelukkig belde hij een uur later terug.»

Nick Cave «Ik had al eerder met Belgen getelefoneerd (lachje). Meteen na ons gesprek ben ik aan het schrijven gegaan en de dag erna heb ik al twee canto’s opgestuurd. Dat kon zo snel omdat Nicholas de personages al benoemd had. En misschien ook omdat ik niks van opera afwist, zo kon ik in alle vrijheid schrijven.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: