Undercover bij de belspelletjes: Maxime De Winne, de infiltrant van 'Basta'

, door (tp)

2
21629_maxime-belspel-406.jpg
En toch is de kans klein dat u De Winne op straat herkent - 'Ik werd alleen om drie uur 's nachts herkend, door bezopen studenten in frituren.' Althans: tot voor gisteravond, toen de Neveneffecten in 'Basta' onthulden dat De Winne geen échte belspelflurk is, maar een acteur en leraar zedenleer, die maandenlang infiltreerde in het web van Money, Lies and Videotapes, waar slechts één vraag van tel is: hoe kloppen we zoveel mogelijk geld uit zoveel mogelijk zakken?
  • Maxime De Winne «We hebben Home Games (een dochterbedrijf van Endemol dat de belspellen produceert in opdracht van vtm en 2BE, red.) een cv gestuurd, en daarin stond wel mijn echte naam. Over mijn identiteit kon ik natuurlijk niet liegen, en op het internet zijn redelijk wat sporen te vinden van mijn theaterwerk. En wie mijn naam googelt komt ook te weten dat ik leraar zedenleer ben.»

  • De Winne «Ik heb me dan twee dagen opgesloten in mijn appartement en geoefend van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. (Veert recht) Ik stond hier, voor mijn webcam. Vaak in mijnen blote en altijd met één oog op de tv gericht. (Knipt in de vingers) Wat zeggen ze? Wanneer zeggen ze iets? Wanneer zwijgen ze? Welke moppen maken ze en wanneer? Mijn grote voorbeeld is Gino, dat geef ik toe. Ik vind nog altijd dat hij dat niet slecht doet, het is hun beste presentator. Enfin: wás (lacht). Ik denk dat ik bij momenten minstens even goed was.»

  • De Winne «Eerst moest ik een contract ondertekenen, een verfrommeld A4'tje waarop stond dat ik moest zwijgen over de bedrijfsgeheimen (lachje). Ik moest beloven dat ik de magie van het belspel niet zou verbreken. Als ik toch zou praten, zouden ze me op staande voet ontslaan. Wat vreemd is, want ik kreeg geen arbeidscontract: ik werkte als freelancer, ik werd per opdracht betaald. Ik vermoed dat ze zelf liefst zo weinig mogelijk op papier zetten. Ik was zo zenuwachtig dat ik me van dat gesprek niet veel herinner, gelukkig spreken de beelden en de quotes voor zich.»

  • Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

    U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: