Humo sprak met Wouter Beke: 'Onze plaats in het bed is in het midden'

, door (ego)

3
humo sprak met wouter beke
© Saskia Vanderstichele

Hij heeft wel wat uit te leggen, lately. Over zijn pre-electorale veto tegen indexsprongen en verhoogde pensioenleeftijden, bijvoorbeeld. Over hun lijk, meneer. Toen nog wel. Of over die ideologische dam tegen het ultrarechtse nationalisme van de immer onbetrouwbare Bart De Wever: Thatcher in Vlaanderen, valt niet mee te praten. Méér Vlaams Belang dan Volksunie, verwoordde Beke het ooit zelf, minder dan drie jaar geleden. Op het offerblok van de IKEA-coalitie is sindsdien menige christendemocratische dada gesneuveld. Het zijn barre tijden voor verkiezingsbeloftes. De christendemocratische superheld zal zwáár protesteren als dat argument hem voor de voeten wordt geworpen. En het nóg eens uitleggen. Intussen steigert ook de achterban, de hakken ferm in de Vlaamse klei. De christelijke vakbond ACV ziet een sociaal kerkhof opdoemen, de geestesgenoten van Beweging.net zelfs een heuse horrorfilm. Bij dezen legt Beke het nog maar eens uit.

HUMO Er stond zwart op wit in jullie verkiezingsprogramma dat jullie de pensioenleeftijd niet zouden verhogen en niet zouden raken aan de indexering van de lonen.

Wouter Beke «Er stond in ons programma dat we de pensioenleeftijd tijdens déze legislatuur niet zouden optrekken. Dat zal ook niet gebeuren. De pensioenleeftijd stijgt naar 67 jaar, maar pas tegen 2030.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: