Literaire klassiekers: op zoek naar de nieuwe 'Stoner'

, door (bv)

7
John Williams
© John Williams - University of Arkansas Libraries

David van Reybrouck ‘Kinderjaren’

David van Reybrouck «‘Kinderjaren’ (1939) van de onderwijzer Norbert Edgard Fonteyne, mij aangereikt door Frederik van antiquariaat Het ivoren aapje in Brussel, is een vergeten meesterwerk. Het verbaast me dat het dezer dagen niet wordt heruitgebracht, want het is één van de mooiste Vlaamse boeken over de Eerste Wereldoorlog.

»Fonteyne, geboren in 1904, was 10 toen de oorlog uitbrak en heeft in de jaren 30 zijn herinneringen aan zijn kinderjaren in oorlogstijd genoteerd. ‘Kinderjaren’ wordt beschouwd als het werk van een Vlaamse Proust, met zijn mijmerende evocatie van impressies en herinneringen. ’t Is geen strak verhaal, maar een poëtisch meanderende tekst over een kindertijd in bezet gebied. Een ronduit prachtige tekst, twintig jaar geleden voor het laatst herdrukt, met een voorwoord van Benno Barnard.

»‘Kinderjaren’ is destijds postuum verschenen, want Fonteyne stierf, amper 34, tijdens het nalezen van de drukproeven. De dag van zijn dood had hij op school ruzie gehad over een geschrapte uitstap en daar had hij zich enorm over opgewonden. Dat typeert deze bijzondere man: hij had progressieve ideeën over onderwijs, en was, komende uit een Franstalig nest, Vlaamsgezind. Voor mij is hij extra bijzonder omdat hij uit Oedelem komt; in het aangrenzende dorp, Assebroek, heb ik míjn kinderjaren doorgebracht.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: