Made in Sweden: misdaadschrijvers Roslund & Thunberg

, door (sso)

10
ThunbergEnRoslundVrij

Op zijn 23ste studeerde Stefan Thunberg aan de kunstacademie in Stockholm. Zijn drie broers woonden ook in de stad, maar studeren zei hen niet zo veel: als ze niet aan de slag waren in het bouwbedrijf van hun oudste broer, overvielen ze samen banken en waardetransporten. Tussen september 1991 en december 1992 sloeg de Militaire Liga, zo genoemd vanwege van de haast militaire efficiëntie waarmee ze hun raids uitvoerden, tien keer toe – de laatste keer in drie banken tegelijk.

De overvallen brachten het land in een angstpsychose: vijf jaar na de moord op premier Olof Palme was Zweden opnieuw in de ban van zware misdaad. Ook deze keer bleven de daders onbekend. Tot ze tijdens hun grote finale steken lieten vallen en de politie de bende kon overmeesteren in een verlaten zomerhuis.

Stefan wist dat zijn broers een dubbelleven leidden. ‘Kwam ik bij hen binnen, dan ging het van: ‘Oh, hallo Stefan,’ terwijl ze ondertussen hun automatische wapens in elkaar aan het zetten waren voor de volgende overval: klik-klik-klik. Het was ziek, maar voor mij was het heel gewoon.’

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: