Zak Ebrahim, zoon van een jihadi: 'Ik ben opgevoed met de ideologie van haat'

, door (nc)

19
Ik ben de zoon van een jihadi

El-Sayyid Nosair werd aanvankelijk niet schuldig bevonden aan moord. Niemand had gezien dat hij op Meir Kahane schoot. Hij werd tot een gevangenisstraf veroordeeld voor wat lichtere aanklachten. Zak Ebrahim telde de dagen af tot zijn vader zou terugkeren. Maar dat veranderde op 26 februari 1993.

‘Begin 1993 hielp mijn vader vanuit zijn gevangeniscel de eerste bomaanslag op het World Trade Center te beramen, samen met zijn oude kompanen van de moskee van Jersey City,’ schrijft Zak Ebrahim in zijn boek ‘The Terrorist’s Son’. ‘Eén van die kompanen was Omar Abdel-Rahman, door de media al snel de Blinde Sjeik genoemd. Op 26 februari reden Ramzi Yousef, geboren in Koeweit, en Eyad Ismoil, uit Jordanië, met een gele bestelwagen vol springstof de parkeergarage onder het WTC binnen. Zij hoopten, net als mijn vader, dat de ene toren de andere omver zou duwen en dat de dodentol waanzinnig zou zijn. Uiteindelijk kwamen er zes mensen om; meer dan duizend anderen raakten gewond. Mijn vader was de eerste gekende islamitische jihadist die iemand vermoordde op Amerikaanse bodem. Hij werkte met de steun van een terreurcel die zichzelf later Al-Qaeda zou noemen.’

Nosairs zoon Zak Ebrahim – niet zijn echte naam, het hele gezin nam een andere familienaam aan – zou nog jaren de gevolgen van zijn vaders daden dragen. Door sommigen werd Nosair aanbeden; door anderen werd hij gehaat. Het gezin werd bedreigd, had amper geld om rond te komen en moest meermaals verhuizen. Zak Ebrahim deed er jaren over om de erfenis van zijn vader van zich af te schudden. Met zijn boek en een TEDx-lezing kiest hij nu definitief voor een ander leven.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: