Het lezen on the road: dekzeilen

, door (jh)

47
DekzeilenVrij

De snelweg is niet zomaar een weg. De snelweg is een groteletterbibliotheek van titels, opschriften en beelden. Neem Van Dievel Transport uit Mechelen. Vanwege hun familienaam voeren ze een duivel in hun logo, en op hun dekzeil maken ze ook de Engelse omzetting: A Devil in Transport. ? Dat spelen met die familienaam is voor de hand liggend, en toch lees ik het elke keer en ben ik blij als ik weer een Van Dievel zie. Vanwege de geweldige directievergadering die daaraan vooraf is gegaan ‘Mannen! We zetten d’r een duivel op. Daar gaat iedereen van opkijken!’ Dat is niks te veel gezegd. Die Van Dievel-duivel is nog zo’n ouderwetse bokkenpoot, mét grijnslach en akelige drietand. De transportdirecteur van Van Dievel was een visionair. Hij wist dat duivels en drietanden op een dag furore zouden maken.

Ik kan ook niet onbewogen blijven bij de vrachtwagens van G. Snel uit Deinze. ? Dat is voor een transportondernemer toch een lucky shot als je met zo’n familienaam geboren wordt. De zoon heet T. Snel, maar aan dat dekzeil wordt getwijfeld vanwege de voorspelbare reacties.

Er is ook een heel interessant forellentransport uit Duitsland, dat ik de voorbije jaren al enkele keren ben tegengekomen. Frische Forellen is de aanhef, en dan gaat het in luchtbellen en blauwe letters over de waterkwaliteit en hoe die eetbare vissen toch hun Qualität bewaren over lange afstanden. Intussen bekijk je de tanks en de deksels erbovenop, je ziet het scheppen uit de kweekvijver, en tegelijk is er de wonderlijke gedachte dat er in dat drukke benzineverkeer forellen in proper water langs komen gezwommen. Zwemmen ze heen en weer, of zwemmen ze instinctief tegen de stroom van het verkeer in? En hoe snel zwemt een forel als een vrachtwagen 90 per uur rijdt? Werkelijk, zo’n voertuig brengt een flow aan gedachten met zich mee.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: