Daniel Domscheit-Berg, één van de breinen achter WikiLeaks

, door (jl)

Deel
21844_domscheit-wiki-406.jpg
Domscheit-Berg heeft een boek geschreven: 'Inside WikiLeaks. Mijn tijd bij de spraakmakendste website ter wereld'. Daarin schetst hij een ronduit ontluisterend beeld, zowel van hoe WikiLeaks werkte als van zijn kompaan Julian Assange, de roemruchte Australische hacker die de site in 2006 oprichtte. Het wordt meteen in zestien talen vertaald.
  • «Ik had last van m'n geweten toen ik bij WikiLeaks opstapte: ik had de geloofwaardigheid van de website mee helpen opbouwen, en was er naast Julian het enige bekende gezicht van. Maar ik vond dat het publiek moest weten waarom ik me grote zorgen maak.»
  • «Voor mij was WikiLeaks helemaal geen naïeve bedoening, maar een prachtig idee om die fantastische technologie van het internet te gebruiken om iedereen te laten zien hoe het er écht toegaat achter de coulissen van de macht - bij regeringen, instellingen, bedrijven, banken.»
  • «Met onze spaarcenten kochten we bijvoorbeeld wat nieuwe servers: ik heb toen een bestelwagen gehuurd, ze erin gestouwd en half Europa rondgereden om ze op geheime, veilige adressen bij medestanders te droppen. In vierentwintig uur had ik meer dan tweeduizend kilometer op de teller: waanzin.»
  • «Ik heb zelfs mijn baan opgezegd om voltijds voor WikiLeaks te kunnen werken - eerst werkte ik overdag bij FSC en 's nachts voor WikiLeaks. Maar op een bepaald moment had Julian me blijkbaar niet meer nodig en liet hij me vallen als een baksteen. Hij ging me steeds meer bekijken als een gevaar voor zijn positie.»
  • «Ik vond dat we onverantwoordelijk bezig waren. In die 'War Logs' stonden namen in van lokale geheime informanten van de VS: voor hen was de publicatie levensgevaarlijk. Julian kon het geen zak schelen. Als je CIA-informant bent, moet je daar maar de gevolgen van dragen, vond hij.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: