Klimaat vs de staat: 'Als dit mislukt, dan is het game over. Dan geven we de planeet op.'

, door (sso)

191
Klimaatzaak

Met een Farewell Party in de Gentse Vooruit – een adieu aan smeltende gletsjers, verblekende koraalriffen en uitstervende dier- en plantensoorten – staken de elf leden van Klimaatzaak op 1 december het vuur aan de juridische lont. De roergangers zijn Serge de Gheldere, CEO van het groene consultancybedrijf Futureproofed in Leuven, en Ignace Schops, directeur van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, in 2008 winnaar van de Goldman Environmental Prize – zeg maar de groene Nobelprijs. Klimmen mee op de barricades: Dirk De Clippeleir (directeur AB), Tom Lenaerts, Francesca Vanthielen, Stijn Meuris, Nic Balthazar, kunstenaar Koen Vanmechelen, Tom Brookes (directeur Energy Strategy Centre), Johan Van Den Bosch en Lambert Schoenmaekers (beiden medewerkers van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland).

'In bijna alles wat tastbaar is, zit olie verwerkt. Maar het grootste deel van de beschikbare olie verbranden we. Alsof we goud zouden gebruiken om onze wegen aan te leggen'

Serge de Gheldere «Twee jaar geleden kreeg ik telefoon van Nic Balthazar: hij bleek al een tijdje met een paar gelijkgestemden over het klimaat te vergaderen. Ik had net Roger Cox ontmoet, de advocaat die de Nederlandse staat heeft gedagvaard, en was onder de indruk. Ik dacht: ‘Dat moeten we in België ook doen!’ Waarom de twee groepen niet combineren?»

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: