Ziek in 2034 (2): welkom in de gezondheidsfabriek

, door (tp)

39
ziekenhuis
© Jan Van Der Veken

‘Verkijk je niet op het fraaie omhulsel,’ waarschuwt de architecte van het ziekenhuis van de toekomst: ‘Binnenin is het een medische machine.’ De ziekenhuismanager van de toekomst vist een metafoor uit Harvard Business Review: ‘Een ziekenhuis wordt een focused factory.’ Maar de dokter van de toekomst houdt het ook gezellig: ‘Men zal er terechtkunnen voor een chemokuur, maar ook voor tentoonstellingen en theatervoorstellingen.’

Overigens: bovengenoemd ziekenhuis van de toekomst bestaat al. In Knokke, meer bepaald, waar de ruwbouw van het AZ Zeno in de steigers staat. Op de website van het ziekenhuis kunt u al zien hoe lommerrijke dreven en wandelpaden zich feeëriek tussen de bomen zullen slingeren. En dan de inkomhal: licht en ruimte, in niets te vergelijken met de neonverlichte kokers van vandaag. Qua sfeer is het ziekenhuis van de toekomst meer luxehotel dan ziekenboeg: ‘Dat was de uitdrukkelijke vraag van de directie,’ weet Rita Agneessens, CEO van BURO II & ARCHI+I, één van de architectenbureaus van de tijdelijke vereniging die het ziekenhuis ontworpen heeft.

Rita Agneessens «Wie een ziekenhuis ontwerpt, moet zich natuurlijk aan een aantal regels houden – veiligheid, hygiëne en functionaliteit – maar we hebben ons gehoed voor een steriele, klinische sfeer. Door de organische architectuur. Door te kiezen voor warme natuurmaterialen en aardetinten. Door veel daglicht binnen te laten.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: