Humo sprak met Louis Tobback: 'Het label van deze regering is: oneerlijkheid'

, door (ms)

312
louis tobback
© Jelle Vermeersch

Uit de grote stapel Humo-interviews met Louis Tobback heb ik er één uit het verkiezingsjaar 1995 meegenomen. Hij was toen voorzitter van de SP, zijn ster scheen feller dan ooit en zijn stem drukte vertrouwen uit: ‘Ik denk niet dat Vlaanderen noodzakelijk een conservatief bolwerk moet worden, een Beieren aan de Noordzee. Als we alle progressieven verenigen, bestaat de kans dat we kantje boord tot een centrum-linkse meerderheid komen.’

In zijn eigen kanton Leuven was de SP dat jaar de eerste partij (27,77 procent), de N-VA bestond nog niet, de VU was de vijfde partij. Bij de jongste verkiezingen was de N-VA de grootste partij in dit kanton, de SP.A van Tobback de vijfde. Hoe zal ik deze omgekeerde wereld omschrijven, vraag ik hem: ligt de vijver die we zien in Beieren aan de Noordzee?

Louis Tobback «Néé, optimisme is een morele plicht!»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De Persgroep Publishing heeft haar Privacy– en cookieverklaring aangepast.
Wij gebruiken jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de Diensten van MEDIALAAN Groep/De Persgroep Publishing te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren.
Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste Privacy– en cookieverklaring gelezen te hebben.

Verdergaan