Team Kremlin: Vladimir Poetin, sportman van het jaar (1)

, door (sdr) en (rs)

13
Poetin
© Belga Image

In november vond in het Russische Sotsji het wereldkampioenschap schaken plaats. Weeral een mooie opsteker voor president Vladimir Poetin, die na de Olympische Winterspelen en de Grote Prijs van Rusland in de Formule 1 zijn belofte lijkt waar te maken om van de Kaukasische badplaats aan de Zwarte Zee de sporthoofdstad van zijn land te maken. De tweekamp, waarbij de regerende Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen net als in 2013 zijn Indiase uitdager Vishy Anand in 15 partijen versloeg, was georganiseerd door FIDE (Fédération Internationale des Échecs), het overkoepelende orgaan van de nationale schaakbonden dat al sinds 1995 geleid wordt door de excentrieke miljardair en voormalig president van de Russische deelrepubliek Kalmukkië Kirsan Iljoemzjinov. Deze zelfverklaarde vriend van dictators als Saddam Hoessein, Kadhafi en de Syrische president Basjar al-Assad is, behalve voor zijn liefde voor het edele schaakspel en fabelachtige rijkdom, vooral bekend vanwege de verhalen die hij vertelt over een ontmoeting met buitenaardse wezens. Die zouden hem tijdens een nacht in 1997 in hun ruimteschip hebben meegenomen.

De Nederlands-Belgische zakenman Bessel Kok, die zelf decennialang actief was in de internationale schaakwereld, kent de mysterieuze man persoonlijk en noemt hem ‘bijzonder charmant’. Kok, bij ons voornamelijk bekend als voormalig topman van Belgacom (1989 tot 1994), is vier jaar geleden in de wielersport gestapt als mede-eigenaar en voorzitter van de Raad van Bestuur van Omega Pharma-QuickStep.

‘Die charme merk je onmiddellijk als je met Iljoemzjinov gaat lunchen. Hij is hoffelijk, geeft handkusjes. En als hij over zijn ontmoeting met de buitenaardse wezens vertelt, dan is dat geen grap. Bloedserieus is hij, alsof hij verslag uitbrengt van een vergadering. We hebben een tijdje geprobeerd om samen te werken, maar dat lukte echt niet.’

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: