Nemen wij afscheid van het peloton: het einde van 'De Ronde'

, door (nj)

Deel
22066_johan.jpg
Afijn, ontknopingen: volgens een voorzichtige schatting ligt een klein dozijn verhaallijnen op een al dan niet bevredigende conclusie te wachten, al kan dat gerust ook het dubbele zijn. Bij wijze van opmaat spraken we met vier 'Ronde'-acteurs die - het zijn er ook zovéél! - tot nu toe enigszins onderbelicht bleven.

Johan Heldenbergh: 'Aardappel in mijn gat'

Het meest opvallende personage in 'De Ronde', als we Chris Willemsen even over het hoofd zien tenminste, is de door Johan Heldenbergh vertolkte 'verontruste burger' Peter Willemyns: een rechts-extremist van het soort waarmee het Vlaams Belang tegenwoordig niet meer durft uit te pakken wegens net iets te radicaal om nog fatsoenlijk over te komen, en behept met een funny walk die niet zou hebben misstaan in de Ministry of Silly Walks-sketch van Monty Python.

Johan Heldenbergh «Dat loopje is eigenlijk vanzelf ontstaan. Memesis, heet zoiets technisch: net zoals je automatisch je ogen dichtknijpt wanneer je aan de smaak van een citroen denkt, zo begon ik spontaan raar te stappen toen ik voor het eerst mijn haar in de Peter Willemyns-plooi had liggen en die bril opzette.'t Is een beetje alsof er een aardappel in zijn gat zit wanneer hij stapt, nee? Zijn rug houdt hij altijd zo heel fier rechtop, maar zijn benenspel correspondeert daar niet mee - dat is wat onzeker en wankel.

Je had je look gebaseerd op foto's van lokale Vlaams Belang-verkozenen, heb ik begrepen.

Heldenbergh «Jan (Eelen) wilde in geen geval dat ik een volgetatoeëerde skinhead zou spelen, dat zou te voor de hand liggend zijn geweest. En dus is hij langsgekomen met portretfoto's van gemeenteraadsleden van het Vlaams Belang, om te tonen wat voor kapsels die lui dragen, en wat voor brillen ze torsen. Qua uiterlijk is Peter Willemyns een combinatie van een drietal van dat soort stafhouders - geen namen.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: