Martin Heylen op bezoek bij monnik Giel

, door (mh)

190
Giel

Thomas Smith, bekend van onder andere ‘Foute vrienden’ (2BE), ‘Zonde van de zendtijd’ (Canvas) en recent nog ‘De slimste mens’ (VIER), is een volbloed Engelsman, maar zijn ouders en grootouders hebben een verleden in India. Zijn grootvader, een militair, trad er op als variétéartiest. Zijn moeder en tantes zaten er op kostschool, maar moesten vluchten toen het land onafhankelijk werd.

De heimwee bleef knagen. Thomas groeide op met vier keer per week curry en nostalgische verhalen over het luxeleven in de good old kolonie. India zit dus in zijn genen, hij móést ernaartoe. ‘Ik geloof stellig dat je jezelf pas grondig leert kennen als je uitzoekt hoe je ouders hun kindertijd beleefden. Hún kind-zijn zet zich immers door in jouw opvoeding en vorming.’

We vlogen naar het hoge noorden van India. Daar, in een berggebied tussen Pakistan en China, ligt het stadje Shimla, waar zijn familie woonde. Het was ooit de zomerhoofdstad van India. Omdat de hitte in Calcutta ondraaglijk was, bestuurden de Britten het subcontinent zes maanden per jaar vanuit de Himalaya. Overal in de stad staan prachtige gebouwen in oude Engelse stijl: kerken, theaters, kostscholen.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: