De economie van de toekomst volgens Jeremy Rifkin

, door (nc)

401
jeremy rifkin
© Belga Image

Onze eerste afspraak met Jeremy Rifkin – begin november – ging niet door. De econoom en sociaal activist was voor dringend topoverleg naar Kopenhagen geroepen en ook de weken nadien zat zijn agenda eivol. Rifkin is behalve docent aan de Amerikaanse Wharton School, één van de oudste business schools ter wereld, namelijk ook bestsellerauteur, leider van een consultancyteam en adviseur van staatshoofden, zoals de Duitse bondskanselier, de Europese Commissie én de Chinese regering.

Met zijn boek ‘The End of Work’ uit 1995, waarin hij voorspelde dat slimme machines menselijke arbeid steeds meer zouden vervangen, was Rifkin visionair gebleken, schreef The Economist in 2011. Of zijn toekomstbeeld van een hightech, groene economie uit zijn recentste boeken ‘De derde industriële revolutie’ en ‘The Zero Marginal Cost Society’ ook werkelijkheid wordt, zal nog moeten blijken. Maar de Chinese premier Li Keqiang zet er alvast op in.

Jeremy Rifkin «Voor het eerst sinds lang zien we een nieuwe economie ontstaan. Het kapitalisme is een soort nageslacht aan het baren: de deeleconomie van samenwerkende burgers. Ze is nog erg jong, maar groeit veel sneller dan we dachten. En ze transformeert ook haar ‘moeder’: tegen 2050 zal het kapitalisme de economie niet langer domineren. We evolueren naar een hybride systeem waarin de deeleconomie naast het kapitalisme zal bestaan.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: