Jihadstad Verviers: een traditie in terreur

, door (rs)

273
verviers flat

Verviers toen

Halfweg de 19de eeuw was Verviers, dat al eeuwen een belangrijke rol speelde in de lakenhandel, uitgegroeid tot één van de belangrijkste industriesteden in Europa. Door de mensonwaardige werkomstandigheden in de textielindustrie won de arbeidersbeweging er exponentieel aan belang. En vooral radicale overtuigingen sloegen aan bij de arbeiders.
Verviers werd één van de bolwerken van het anarchisme, toen een verzamelnaam voor anti-autoritair socialisme dat werd gevoed door mensen als de Franse filosoof Pierre-Joseph Proudhon  en de Russische activist Michail Bakoenin. In Verviers waren bekende anarchisten actief zoals Emile PiettePierre BastinGérard Gérombou en Pierre Fluche, die een grote aanhang hadden bij textielarbeiders in de wijk Hodimont en in de deelgemeenten Ensival en Dison.

'Er bestaan hier harde kernen van integristen en islamitische extremisten die zich snel kunnen uitbreiden als we niet optreden. '

De anarchistische vereniging L’Etincelle gaf er het revolutionaire blad La Persévérance uit en in september 1877 vond er zelfs een internationaal anarchistisch congres plaats. In die jaren was Verviers ook een ballingsoord voor voortvluchtige anarchisten uit heel Europa, die werden gezocht voor bomaanslagen en moordzaken. Zelfs prins Peter Kropotkin, de grote Russische anarchist, kwam er in maart 1872 op bezoek. Hij was zeer onder de indruk van het anarchistische gehalte van de bevolking, en vond ze dan ook de meest sympathieke die hij op zijn reizen had ontmoet.

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: