Lofrede van de redactie: de HA! van Humo 2014 gaat naar 'De ideale wereld' & '2013'

, door (jm)

13
HA van Humo

Het televisiejaar 2014 liep uit op een rijkgeschakeerde oogst, waardoor gedoodverfde favorieten als ‘Halfuur natuur’, ‘Zijn er nog kroketten?’ en Joy Anna Thielemans het zelfs niet tot op het lijstje van tien genomineerden schopten. Uit dat in onversneden kwaliteit dealende lijstje plukten we de winnaar, en laten we er maar meteen mee voor de dag komen: de redactie bekroont dit jaar twéé programma’s – de Ha! van Humo 2014 is een Ha!Ha! geworden. Daarmee storten we ons niet in de illegaliteit, leren de statuten, en het is evenmin een primeur: in 1997 deelden ‘Schalkse ruiters’ en ‘Terug naar Oosterdonk’ het beeldje van Ever Meulen, het prijzengeld en de hoeren – o, de dagen van hemelbestormende oplages en bijbehorende frivoliteiten!

Het ex aequo van dit jaar kwam er na een conclaaf waar pizzabezorgers uit het Vilvoordse nu al met heimwee aan terugdenken. Wijnboeren zagen hun omzet vermenigvuldigd, en minstens twee redacteurs verwelkomden een pacemaker. Het was het waard: na een bevlogen discussie stapte de redactie weer het zonlicht in, trots op haar keuze. Want dat ex aequo is géén Belgisch compromis, wel een uit het volle hart getapte bekroning van twee programma’s die, hoe verschillend ook van opzet, inhoud en toon, één gouden gen gemeen hebben: ze glimmen van genialiteit. We kozen voor humor en voor ontroering, voor rock-’n-roll en voor vakmanschap, voor rebellie en voor tederheid.

Eén van de twee winnende programma’s heeft een presentator die sneller praat dan orthodontisch verantwoord is, een bijzitter die zich in schlemieligheid bekwaamd heeft, en een wekelijkse studiogast die Wesley Sonck heet. Toch meet het, in de studio en ver daarbuiten, als geen ander de hartslag van de actualiteit, om die actualiteit vervolgens in een komische marinade te draaien waar journalist’s journalists, pilaarbijters en andere Profeten van de Ernst krijsend van weglopen, hopelijk voor eeuwig ons zicht uit. Onze eerste winnaar is een programma dat balsturig en fundamenteel funny is, en drijft op de snedige vibe van jongens die weten dat belhamel geen scheldwoord hoort te zijn. De Ha! van Humo 2014 gaat naar ‘De ideale wereld’ van Otto-Jan Ham en zijn apostelen. Dat zijn er te veel om ze hier omstandig te fêteren, maar laten we de pokerface van Luc Haekens een eervolle vermelding gunnen: die heeft zich decennialang, op formol bewaard, mogen perfectioneren, om nu bij de argeloze voorbijganger een stevige indruk van betrouwbaarheid na te laten, waarna die argeloze voorbijganger zich feestelijk de sloot in lult. En laten we tot slot van de gelegenheid gebruikmaken om een weelderig boeket bloemen op het graf van Jonas Geirnaert te leggen.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: