Lebowski Book of the Month Club: de 'Stoner'-ontdekker en Humo beginnen een clubje

, door (bv)

119
oscar van gelderen

Elke maand lanceert Uitgeverij Lebowksi een herontdekking: een vergeten boek, miskende klassieker of cultroman. Die herontdekkingen verschijnen fraai gebonden en met een transparant pvc-omslag – ‘nooit eerder gedaan in ons taalgebied’. Als eerste is er eind deze week ‘De wandeling’ van Robert Walser, niet toevallig het relaas van een dwalende geest in een flanerend lichaam.

Oscar van Gelderen «Het is een statement. Het gaat ons om de verstilling, het introspectieve, het existentiële dat door ‘Stoner’ op één of andere manier terug op de kaart gezet lijkt te zijn. Mensen hebben het gehad met de hypeboeken over de waan van de dag, ze gaan terug naar de basis – slow reading.

»Die trend heeft ook met identiteit te maken. ‘Stoner’ gaat over sociale verheffing, over je eigen pad volgen in het leven, over liever stoïcijns ten onder gaan dan compromissen sluiten. Vroeger waren mensen een beetje bang voor de outcast, vandaag beschouwen ze ’m vaker als een authentiek iemand die zich niet conformeert. Dát is het ‘Stoner’-gevoel: voor je eigen identiteit gaan, tegen de keer en het gezond verstand in. Dat oogst meer waardering dan voordien, wat goed nieuws is voor mij als progressieve uitgever met een liefde voor de outcast.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: