Op zoek naar de doorbraak van 2015: wie wordt de nieuwe The War On Drugs?

, door (fvd)

7
The War On Drugs

Marc Didden, Columnist en filmmaker: Douglas Firs

Marc Didden «Iedereen weet dat wie zich in Gent niet bezighoudt met het vervaardigen van cuberdons of scherpe mostaard tenminste in één, maar liefst in meerdere muziekgroepen speelt. Ook de jongens van de mooi benaamde band Douglas Firs vormen geen uitzondering op die regel: behalve bij henzelf tref je ze ook aan bij andere keurmerken als The Bony King Of Nowhere, Balthazar en Admiral Freebee.

»Op het gevaar af u te misleiden of u te doen denken dat Douglas Firs ‘oudeventenmuziek’ brengt, durf ik ze – mits zij daarmee akkoord gaan – onder te brengen in de warme platenbak waar ook Gram Parsons, The Band, Neil Young en Ryan Adams thuishoren. Het mag in ieder geval duidelijk zijn: Like Mike & Dimitri Vegas zijn ze niet.

»Maar ga ook niet te veel aan op een kampvuur gebakken bruine bonen of houthakkershemden denken. Douglas Firs is een hedendaagse groep: ze kennen weliswaar hun klassiekers, maar ze gaan er even gaarne mee aan de haal. Ik heb ze een keer of drie live gezien en gehoord, en ook dat viel mee – al moet u geen vuurwerk of acrobatie verwachten. Frontman en spilfiguur Gertjan Van Hellemont is géén Mick Jagger, maar ook geen houten klaas. Hij geeft je als toeschouwer de indruk dat je bij hem en de andere begaafde bandleden gewoon thuis op bezoek bent om samen naar wat mooie muziek te luisteren.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: