Heylen en de herkomst: via Martin

, door (nc)

124
Martin Heylen
© Thomas Legrève

Martin Heylen «Op het moment van de moordaanslag op Charlie Hebdo was ik met Adil El Arbi op weg naar Marrakech. Het was onze laatste avond in Marokko, normaal drinken we dan nog een glas en ronden we af. Dat nieuws hakte er bij ons allebei ongelofelijk in, maar veel tijd om het te laten bezinken was er niet. Adil werd overspoeld door telefoontjes van journalisten. Plots moest hij reageren op terreurdaden van moslims, waar hij niets mee te maken had. Hij vroeg mij hoe hij daarop moest reageren. Hij wilde niet opgevoerd worden als een soort expert. Zeker niet over zijn religie, die hij zelf nog aan het verkennen is. Dat is iets intiems, iets privé. Hij koos ervoor om niet te reageren, maar ze bleven maar bellen. Nu hij de Slimste Mens ter Wereld is geworden, is hij plots dé Marokkaan en dé moslim die altijd en overal een mening over moet ventileren. Terwijl hij ook gewoon net als iedereen van de kaart was.»

HUMO In Humo vertelde hij dat hij zich als tiener met Marokkaanse roots ook op school al moest verdedigen na de moord op Mohammed Achrak, zelfs vlak na de moord op Joe Van Holsbeeck.

Heylen «Dat is het kruis van veel moslims. Meyrem Almaci hamerde er ook op hoe zij het telkens opnieuw moest komen uitleggen als er iets misliep. Terwijl dat van geen enkele katholiek wordt gevraagd als weer eens misbruik door een pedofiele priester wordt ontdekt. Waarom moeten zij zich wel verantwoorden voor criminelen? Moeilijk, hoor. Weet je: hoe ouder ik word en hoe meer ik zogenaamd weet, hoe meer ik besef dat ik eigenlijk niets weet.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: