Maaseik, terroristennest aan de Maas

, door (sso)

317
MAASEIK

Het is oktober 2014 en het is feest: de 24-jarige Maaseikenaar Fayssal Oussaih trouwt met S., een meisje uit het Antwerpse. Een gewoon huwelijk, zo lijkt het, met alles erop en eraan: ’s morgens de burgerlijke trouw op het stadhuis in Maaseik, ’s avonds een groot feest in een gehuurd zaaltje. Het koppel heeft een cameraman geboekt, een fotograaf geregeld, zelfs aan de tafel- en stoeldecoratie is gedacht. Fayssal en zijn bruid stralen – glimlachend nemen ze cadeaus en felicitaties in ontvangst.

'Naar de voedingsbodem van het radicalisme in Maaseik moeten we niet ver zoeken: de kiemen zijn begin 2000 gezaaid, met de oprichting van de Belgische GICM-cel in Maaseik' Burgemeester Jan Creemers

Fayssal is de jongste uit een gezin van twee meisjes en vijf jongens, een echte nakomer. Omdat zijn ouders amper Nederlands spreken, waren het meestal zijn broers en zussen die naar zijn voetbalmatchen bij SL Wurfeld gingen kijken en het oudercontact op school voor hun rekening namen. Toen iedereen de deur uit was en vader Oussaih in 2009 overleed, bleef Fayssal alleen achter met zijn moeder. Volgens een intimus van de familie, die Fayssal zag opgroeien, is er toen iets geknakt.

Intimus «Fayssal is nooit een moeilijke jongen geweest. Als tiener heeft hij wel gepuberd – op straat rondhangen, veel op zijn kamer zitten, alleen maar bezig met voetbal. Maar niets verontrustends.»

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: