Ibeyi, tussen Havana en Parijs: 'We twerken wel, maar niet op het podium'

, door (kv)

9
Ibeyi

Naomi en Lisa-Kaindé zijn de dochters van de in 2006 gestorven Cubaanse percussionist Anga Díaz, niks minder dan een legende in zijn thuisland, en bij ons bekend sinds Ry Cooder ’m selecteerde voor z’n befaamde seniorenploeg Buena Vista Social Club. Richard Russell van XL Recordings hoorde de zusjes voor het eerst zingen op ‘Mama Says’ (een song die – in tegenstelling tot wat de tekst doet vermoeden – niet over hun vader gaat, maar over ‘alle vrouwen en alle mannen’) en liet hen in Londen een volledige plaat opnemen. ‘Ibeyi’ mengt elektronica met percussie en er wordt onder andere gezongen in het Yoruba – een Afrikaanse taal die overleeft in de gelijknamige religieuze gemeenschap in Cuba (Ibeyi is trouwens Yoruba voor ‘tweeling’). Daags na een klein concert in de Brusselse Archiduc krijg ik de tweeling te spreken.

HUMO Gisteren ging het in de bindteksten over ‘zonen en dochters’, maar het is me eerlijk gezegd ontgaan over welke zonen en dochters jullie het nu hadden.

Lisa-Kaindé Díaz «De Yoruba geloven in orisha’s, bovennatuurlijke wezens die fungeren als tussenschakel tussen de mensen en de oppergod. Wij geloven dat iedere orisha z’n eigen dochters en zonen kiest. Naomi is een kind van Shango, de donder; ik van Yemaya, de zee.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: