SwissLeaks/HSBC: de vraag van 1 miljard

, door (rs) en (sdr)

27
swissleaks
© Belga Image

Het enorme schandaal rond HSBC Private Bank Suisse, het Zwitserse filiaal van de Britse grootbank HSBC, heeft in eerste instantie te maken met pure straffeloosheid. Toen het dossier een paar jaar geleden nog volop onderzocht werd door het gerecht in Antwerpen, slaagde de diamantsector er – met inzet van een leger gespecialiseerde advocaten en lobbyisten – in op het parket een conflict uit te lokken dat de geschiedenis is ingegaan als ‘de diamantoorlog’. Geruggensteund door de toenmalige procureur-generaal Yves Liégeois, lukte het hen zo om de al te ijverige substituut Peter Van Calster en zijn team kalt zu stellen. Waardoor een aantal lopende onderzoeken naar frauduleus en crimineel gedrag in de Antwerpse diamanthandel, inclusief het HSBC-dossier, in het slop raakten.

Op het Brusselse parket doen substituut-procureur Paul Gérard en onderzoeksrechter Michel Claise wat Van Calster blijkbaar níét mocht in Antwerpen. Maar terwijl men in Antwerpen eerst de rekeninghouders wilde aanpakken om pas in een volgende fase achter de bank zélf aan te gaan, begint men in Brussel meteen met HSBC. Claise zoekt uit of de bank vervolgd kan worden voor georganiseerde fiscale fraude en witwassen, het vormen van een criminele organisatie en het optreden als financiële tussenpersoon bij de verkoop van offshoreconstructies en het oprichten van nepfirma’s. Nou.

In normale omstandigheden zou een Belgisch onderzoek, zelfs eentje met zulke steile ambities, niet meer zijn dan een lastige bromvlieg rond het hoofd van de machtige, schier onaantastbare multinational die HSBC is. Financiële reuzen van dat kaliber beschikken niet alleen over de nodige fondsen en de beste financiële advocaten, maar vooral ook over de politieke invloed om een gerechtelijk onderzoek in een klein land als België stokken in de wielen te steken, sterk te vertragen en uiteindelijk zelfs helemaal lam te leggen. De kans dat er ooit een afdwingbare gerechtelijke uitspraak valt in een dossier tegen de op één na grootste bank ter wereld, mag uiterst miniem worden geacht.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: