De 7 Hoofdzonden van de banksector

, door (tp)

23
joris luyendijk

‘Dit kan niet waar zijn’ is geen bundeling van columns en blogposts, en het is ook geen analyse op economische leest. Het is een antropologische veldstudie naar de 250.000 inwoners van de City. De conclusies zijn er niet minder verontrustend om, en één metafoor willen we u alvast niet onthouden: die van het vliegtuig waarvan de motoren in brand staan, terwijl de cockpit verlaten is. De prognose – ‘Het kan zo weer gebeuren’ – komt trouwens niet van de auteur zelf, maar van een bankier. De crisis is niet veroorzaakt door hebzucht, luidt het ook, maar door het systeem, dat door zijn weeffouten, perverse stimuli en een totaal gebrek aan controle risicovol gedrag niet bestraft, maar net aanmoedigt. Een morele X-ray dringt zich op.

HUMO Het is een religieus concept dat zich uitstekend leent tot journalistiek, maar kunt u als antropoloog ook aan de slag met De 7 Hoofdzonden?

Joris Luyendijk «Natuurlijk. Taboes: daar doen we het voor (lacht). In een eerdere versie van het manuscript liet ik een 14de-eeuwse monnik door de City lopen: hij ziet dat de kerken nog maar één tiende zo hoog zijn als de glazen kantoortorens ernaast. De hoogste gebouwen bepalen het aangezicht van de stad, maar ze belichamen ook de belangrijkste waarden. Dus de monnik zou waarschijnlijk denken: ‘Dit is het werk van Satan.’ Een moefti zou ongeveer hetzelfde denken, want in de meeste interpretaties van de islam draait alles rond matiging en zelfbeheersing: het tegenovergestelde van de City.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: