Whisky is de nieuwe gin

, door (rs)

851
Whiskey

In de cocktailbars die als paddenstoelen uit de grond schieten jongleren jeugdige mixologists met bretellen, vlinderdassen en baarden met hun tumblers en shakers om historische whiskycocktails als de Manhattan, de Horse’s Neck en de Rob Roy te reproduceren, en proberen ze er tussendoor nog een paar nieuwe te bedenken. De nieuwe meesters van de whisky gebruiken daarvoor niet alleen goedkopere blended whisky’s en Amerikaanse bourbon, maar ook dure Schotse single malts.

Scotch zit wereldwijd in de lift. De Schotse krant The National meldde half januari nog dat whisky goed is voor een omzet van 6 miljard euro per jaar. 75 procent van de Schotse export van voedsel en drank uitmaakt. Bekende koppen lenen hun gezicht maar al te graag aan de godendrank. In oktober van vorig jaar lanceerde ex-voetballer David Beckham zelfs een eigen whiskymerk: Haig Club, een Schotse graanwhisky verpakt in een trendy blauwe fles die eruitziet als een grote aftershaveflacon. In 2012 spatte de product placement van het scherm in de laatste James Bond-film ‘Skyfall’. Daarin werd te pas en te onpas Macallan geschonken en sprak Daniel Craig zelfs ostentatief zijn voorkeur voor dat merk uit.

Ochtendmens

Charles MacLean is opgeleid in de ‘zintuiglijke evaluatie van geestrijke dranken’ door het Scotch Whisky Research Institute en heeft ondertussen al meer dan tien boeken over het onstuimige Schotse drankje geschreven.

MacLean glimt als hij me om elf uur ’s ochtends verwelkomt in zijn luxueuze huis in Hillend, een groen rollend heuvellandschap vol grote villa’s en herenhoeves net buiten Edinburgh. Hij leidt me door zijn tasting room, waar honderden, duizenden staalflessen vol bruine vloeistoffen in het zonlicht staan te flikkeren. ‘Allemaal whisky; allemaal geproefd,’ zegt hij, en hij duwt me zijn kantoor binnen. Op het bureau staan een aangebroken fles, een glas met een donkerbruine bodem, en een hoge grijze doos met daarop de naam Bunnahabhain Ceòbanach, een whisky van het magische Schotse whiskyeiland Islay.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: