Marc Descheemaecker, CEO van de NMBS

, door (jl)

Deel
22659_MDescheemaecker-liggend.jpg
© thomas legrÚve

Redenen zat: de NMBS maakt miljoenen verlies, de treinen rijden niet op tijd, er wordt om de haverklap gestaakt, het materieel is hopeloos verouderd en soms onveilig, en dan zouden er ook nog eens plannen circuleren om een hoop stations te sluiten en treinen af te schaffen.

Enkele quotes van Marc Descheemaecker

  • «Dat er meer klachten komen is normaal: in tien jaar tijd is het aantal reizigers met 54% gestegen tot ruim 220 miljoen. Klanten zijn ook mondiger geworden, en via e-mail kunnen ze makkelijker een klacht sturen. Soms krijgen we al sms'jes binnen over een vertraging terwijl de trein nog onderweg is.»

  • «We hebben in tien jaar tijd de terugval van veertig jaar weggewerkt! We zijn de sterkste groeier van alle Europese spoorwegmaatschappijen. En dat doen we ondanks alle problemen die het gevolg zijn van foute beslissingen uit het verleden, of van alle keren dat er helemaal niets kon worden beslist. Onder meer daardoor zitten we deels met verouderde, kwetsbare machines, en moeten we een forse inhaalbeweging doen als het gaat over veiligheidssystemen. Dat vraagt jaren werk. Als ik vandaag een nieuwe locomotief bestel, wordt die over zeven jaar geleverd. Dat is wel iets complexer dan een auto kopen, hè.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: