1995: het beste muziekjaar van de nineties

, door (fvd)

8
1995

Beginnen bij het begin: ‘To Bring You My Love’ werd door Humo destijds omschreven als ‘een plaat zo visueel, én zo geheimzinnig, akelig bijna, dat we ze meer dan eens hebben moeten afzetten om naar lucht te kunnen happen’. Zet de plaat nu, twintig jaar later, nog eens op, en hoor dat er weinig is veranderd. Luister eerst nog eens naar die magistrale single ‘Down by the Water’: een mysterieuze, griezelige klaagzang die uitloopt in een gefluisterd kinderrijmpje, dat ons vertelt dat er één en ander is misgelopen, daar by the water. Er drijft iets in. Twintig jaar al, dus. De vraag die we ons vandaag stellen: wat zat er in 1995 in het drínkwater, en wie heeft er het meeste van gedronken?

Luk Alloo is op de zaak gesprongen, maar in afwachting kunnen we 1995 alvast een overgangsjaar noemen, een draaideur tussen de bloeiperiode van de grunge – die tegen die tijd, een jaar na de dood van Kurt Cobain, op zijn laatste kreupele benen liep – en een tijdperk van nu-metal, boybands en de definitieve intrede van hiphop in de mainstream. Feit is: scharnierjaren zijn bijna per definitie interessant en spannend, omdat er bij gebrek aan een alfagenre meer ruimte en zuurstof overblijft voor experimenten en underdogs.

En je hoeft er maar de belangrijkste platen van het jaar bij te nemen om te weten: 1995 wás bij uitstek het jaar van de slungel, de misfit, de eeuwige outsider en de onbegrepen creep. Het jaar waarin Radiohead ‘The Bends’ uitbracht, om maar iets te zeggen. De belangrijke tweede van een groep die enkele jaren later de belangrijkste groep ter wereld zou worden. ‘The Bends’ was, behalve een plaat met niets dan singles, een blik op de wereld van de slecht in zijn vel zittende Thom Yorke. Het is toen dat hij en zijn maats de toenemende bekendheid en het tourleven als een niet te overzien probleem zijn gaan beschouwen.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: