Op een bedje van hysterie, nonsens en marketingpraat: hoe gezond is het eten op uw bord?

, door (tp)

46
1200

En dus gingen wij te rade bij professor Patrick Mullie, expert voedingsleer aan de VUB en het International Prevention Research Institute in Lyon. Hij hoort ons van ver komen met onze vragen over The Lancet, nochtans geen vod, en antwoordt met een diepe zucht.

'Coca-Cola Nederland beweert dat iemand van 70 kilo gerust 4 liter aspartaamcola kan drinken – 4 liter, van eender wat, is nooit een goed idee' '

Patrick Mullie «Ik heb mijn bedenkingen, ja, en die hebben wij met het instituut keurig in een letter to the editor gegoten. Omdat The Lancet maximaal 250 woorden publiceert, hebben we ons beperkt tot twee punten van kritiek. Eén: melk. Melk wordt in het onderzoek zonder meer als gezond gecategoriseerd, terwijl steeds meer studies aantonen dat het een normáál voedingsmiddel is – niet giftig, maar ook niet speciaal gezond. Bijkomende complicatie: veel Aziaten en Afrikanen kunnen geen melk drinken, omdat ze geen lactase aanmaken, het enzym dat nodig is om lactose af te breken. Ze krijgen diarree als ze melk drinken en dus doen ze het niet. Volgens deze studie zijn ze ongezond: absurd.

»Twee: het onderzoek meet enkel de kwaliteit van het dieet, en niet de kwantiteit. Terwijl dat net het grote probleem is. Voedingsmiddelen zijn niet giftig, dosissen zijn giftig. Zo krijg je absurde weeffouten in het onderzoek: de Verenigde Staten komen er goed uit, terwijl 40 procent van de Amerikanen obees is. Ze scoren goed op het vlak van non-communicable diseases zoals diabetes en krijgen ook goede punten voor fruit en groenten. Maar wat baten appels en broccoli als bijna de helft van de bevolking overgewicht heeft?»

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: