De Siamese tweeling die de wetenschap met verstomming slaat

1
22918_Siam3_CStephanie_SinclairVII2.jpg
© Stephanie Sinclair

Een fragment uit het artikel

Krista en Tatiana zijn onafscheidelijk, zij het tegen wil en dank: hun hoofdjes zijn in de baarmoeder aan elkaar gegroeid. Susan Dominus van The New York Times Magazine logeerde een week bij de familie Hogan - vijf kleuters, ouders, grootouders en oom en tante onder één dak: 'Iedereen heeft medelijden met ons, maar wij hebben eigenlijk het groot lot gewonnen.'

Het is bedtijd voor Krista en Tatiana Hogan, en voor de vier jaar oude tweeling is dat het signaal om tijd te winnen. Hun grootmoeder Louise McKay, die met de meisjes en hun ouders samenwoont in Vernon, een stadje in British Columbia, probeert hen met zachte stem te overhalen, maar de tweeling countert haar pogingen met het klassieke repertoire van de onwillige peuter. 'Nog één knuffel, toe!' En een paar minuten later, in koor: 'We missen je, oma!'

 In het schemerlicht van hun slaapkamer, waar een nachtlampje vaalgele sterren op het plafond borstelt, zie ik de tweeling met de poep omhoog op de dekens liggen in het grote, speciaal voor hen ontworpen bed. Ze kijken naar een prentenboek dat voor hen ligt. En dan, langzaam en zonder één woord maar perfect synchroon, schuiven ze het boek onder de dekens, en trekken ze het weer tevoorschijn. En nog eens, en nog eens, in een traag, hypnotiserend ritme.

 Plots zitten ze weer rechtop, vol nieuwe energie. Krista reikt naar een beker met een rietje in de hoek van het bed. 'Kijk eens hoe snel ik drink!' zegt ze, en ze begint als een gek op het rietje te zuigen. Tatiana zit naast haar zusje zonder haar aan te kijken. Opeens gaan ook haar ogen wijd open. Ze legde haar rechterhand onder haar borstbeen en roept: 'Auw!' Haar kreet verraadt dat hier iets bijzonders aan de hand is.

 Bij om het even welke tweeling zou het samenvallen van die twee gebeurtenissen - het drinken van Krista en de reactie van Tatiana - toegeschreven worden aan het toeval. Maar Krista en Tatiana zijn niet om het even welke tweeling. Ze zitten aan elkaar vast met het hoofd: hun schedels vloeien samen onder een massa weerbarstige bruine lokken. De hoofdjes zijn naar elkaar toe gebogen, en worden ondersteund door krachtige nekspieren in een work-out die nooit stopt. Alles wat ze doen, moeten ze samen doen: lopen, spelen, van de glijbaan glijden in de achtertuin.

Lees het volledige artikel in Humo 3699 van dinsdag 26 juli.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: