De seksbom: hoe reclame en internet het geslachtsleven van jongeren beïnvloeden

, door (rw)

Deel
22932_goedele(3).jpg

Een recente reclamecampagne is tekenend voor het probleem, zegt OIVO. In een onlinespelletje van ontharingsmerk Veet moeten deelnemers - opgepast: subtiliteit - een poesje ontharen. Een kater komt nadien het geleverde werk beoordelen. Als het poesje niet 'zacht' genoeg is, wordt het afgewezen. Daarbij hoort ook een vrolijk liedje, met een weinig aan de verbeelding overlatende tekst: 'Quand mon minou est super doux, il aime être caressé partout' - 'Als mijn poesje superzacht is, wordt het graag overal gestreeld.'


 Diepe zucht aan de andere kant van de lijn als we de campagne samenvatten voor seksuologe Goedele Liekens en seksuoloog/psychoanalist Koen Baeten.


Goedele Liekens «Je kan er niet omheen: in reclame en op internet wordt tegenwoordig een eenzijdig beeld van seks opgehangen. 'Sexy zijn' is het enige dat nog telt. Terwijl vroeger pianospelen toch ook nog voor iets meetelde, zeg ik dan altijd.
 »Het is vooral ook zo'n onrealistische, onnatuurlijke voorstelling van seks die je overal ziet opduiken, zoals in die reclame van Veet: volledig haarloos als norm.»

Koen Baeten «Alles wordt aan seksualiteit gelinkt, ook dingen die er niks mee te maken hebben. Terwijl seksualiteit aan de binnenkant zit, reduceren wij anderen meer en meer tot 'een lichaam'. Daar is het volgens mij inderdaad grondig aan het fout lopen.
 »En daar komt nog een factor bij: de opvoeding is vandaag doordrongen van een egocultuur. Kinderen leren heel sterk dat zij centraal staan, en dat ze altijd hun zin moeten proberen krijgen: 'Je moet voor jezelf opkomen, voor je gedacht gaan.' De gevolgen worden in mijn praktijk stilaan zichtbaar: patiënten die zo zijn opgevoed, hebben ook geen seksuele remmingen meer; ze moeten van hun partner alles krijgen wat zij verlangen.»

HUMO Hoe verklaar je die hyperseksualisering?

Baeten «Volgens sommigen komt dat omdat het katholieke taboe op seks is weggevallen: nu kan erover gepraat worden, en vroeger niet. Maar volgens mij klopt dat niet: het taboe bestáát nog. Op school zwijgt men seks nog altijd het liefst dood, en ook in het gezin wordt er nauwelijks over gesproken. Nee, er is gewoon een gebrek aan degelijke seksuele opvoeding. En dus halen jongeren hun seksuele informatie uit die opgefokte beelden in reclamespots en op websites.»

Liekens «Klopt. En dan ga je als zestienjarig meisje denken: 'Geknield tussen drie mannen zitten die je dwingen om te deep throaten, dat is normaal.'»

HUMO Die hyperseksuele cultuur is zeer stereotiep: de man als hengst of pooier, de vrouw als onderdanige hoer. Is dat vooral schadelijk voor meisjes?

Liekens «Jonge meisjes lijden er nog iets meer onder, maar jongens zeker ook, hoor. Hoeveel jonge gasten zitten er in de fitness, tegenwoordig? Die lichaamscultuur is ook naar hen aan het opschuiven, zij zitten daar óók mee.»

Baeten «Het is voor allebei even schadelijk. Die hyperseksuele cultuur wordt bijvoorbeeld in verband gebracht met anorexia, en dat is al lang geen probleem meer van meisjes alleen.»

Liekens «Daar zullen een hoop onbevredigende seksuele relaties van komen.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: