Piet Israël Akkerman: de Che Guevara van Antwerpen

, door (tp)

15
spanje

Het levensverhaal van Piet Akkerman eindigt in Spanje, nadat het 23 jaar eerder in Antwerpen had aangevangen, maar dit verhaal leidt ons eerst naar Brussel, naar het Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij. Daar treffen we Rudi Van Doorslaer, nu directeur van het SOMA, maar in 1991 assistent-onderzoeker. Hij schreef toen een lijvig artikel over Piet, Israël Akkerman.

Rudi Van Doorslaer «Akkerman was een typisch voorbeeld van de tweedegeneratiemigrant: zijn vader Jozef, een diamanthandelaar uit Polen, was in 1905 in Antwerpen beland, zijn moeder Bluma was een streng-religieuze Joodse uit Oostenrijks-Galicië. En Piet was het product van zijn familiegeschiedenis: hij zat gewrongen tussen twee werelden. Zijn naam zegt het al: Piet Israël Akkerman. Die zelfgekozen Vlaamse naam vertegenwoordigt zijn nieuwe leefwereld, Israël de wereld die hij achter zich heeft gelaten.

»Piets familie was niet bepaald onbemiddeld, ze hadden zelfs een buitenverblijfje in Kalmthout-Heide, maar toen zijn vader stierf, kwam het gezin in de armoede terecht. Later is er een conflict ontstaan tussen de kinderen, Piet en zijn oudere broer Emiel, en de nieuwe vriend van hun moeder. Je ziet het tekeningetje: een generatieconflict en een familiaal probleem die inhaken op een sociaal probleem. Twee opstandige jongeren die politiek radicaliseren.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: