Jef Lambrecht vs. Dyab Abou Jahjah:
'Net als de familie Bush is Bart De Wever bereid met Saoedisch geld in zee te gaan'

© Jelle Vermeersch

, door (ms)

109

'Allochtonen zouden allemaal moeten kunnen spreken en schrijven als jij' Jef Lambrecht

Jef Lambrecht «De eerste keer dat ik Dyab zag, was in Borgerhout bij de rellen van november 2002. Ik woon vlak bij de Turnhoutsebaan en was vanuit een journalistieke reflex gaan kijken wat daar gebeurde. Ik heb toen zelfs een kassei tegen mijn kop gekregen.»

Dyab Abou Jahjah «Ik heb die kassei niet gegooid, hè!»

Lambrecht «Ik vond je wel een soort veldheertje, zoals ik je daar toen zag staan, neus aan neus met de toenmalige chef van de politie, Luc Lamine. Maar van ophitsing had ik niks gemerkt, en toen je daarvan beschuldigd werd, heb ik dat ook meteen gezegd. Niet omdat ik sympathie voor je had, maar feiten zijn feiten. Ik ben dan opgeroepen om te getuigen op je proces. Daar heb ik je dus voor de tweede keer gezien, nog altijd zonder je te spreken.»

HUMO En is, omgekeerd, Abou Jahjah enigszins vertrouwd met Jef Lambrecht?

Abou Jahjah «Ik wist dat hij één van de weinige journalisten is die met de Arabische wereld vertrouwd is, maar had nog geen boek van hem gelezen. Om eerlijk te zijn: voor mijn informatie over de Arabische wereld gebruik ik geen Belgische bronnen. Bij de recente Arabische opstanden was ik in Libanon en stond ik er met mijn neus op. We hadden een netwerk verspreid over verschillende Arabische landen, het Volksinitiatief, en daartoe behoorden enkele mensen die een cruciale rol hebben gespeeld in de gebeurtenissen. Bijvoorbeeld de universiteitsprofessor die in Tunesië de eerste betoging georganiseerd heeft, Lamine El Bouazizi.»

Arabische revolutie

In de Tunesische stad Sidi Bouzid begon op 17 december 2010 de Arabische Lente. ‘Tegen midden 2013,’ schrijft Lambrecht, ‘verdween de term ‘Lente’ uit de commentaren, behalve om te betreuren dat het seizoen van de hoop was ontaard in een ongenadig barre winter.’ De burgeroorlog in Syrië, de gruwel van het naburige kalifaat, de impasse in Egypte, de anarchie in Libië en Jemen: de rondleiding door de Arabische wereld in de dikke Lambrecht is bepaald somberstemmend. De term ‘Arabische Lente’ wordt hier op het Vilvoordse terras ook algauw afgeserveerd.

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: