De man die AA Gent redde:
Frans Verheeke, bankier van de Buffalo's

, door (svb)

318
Frans Verheeke VDK AA Gent

'De helft van wat een bedrijf aan reclame besteedt, is weggesmeten geld, zeggen ze altijd. Het probleem is dat je nooit weet welke helft''

Frans Verheeke (80) is een man met een stevige staat van dienst. Directeur en later voorzitter van de raad van bestuur van VDK, één van de weinige banken die niet door de crisis van 2008 werden getroffen; voorzitter en architect van de Hogeschool Gent; zes jaar schepen van de Gentse haven; voorzitter van het muziekcentrum De Bijloke en van Incofin, dat microkredieten in de derde wereld regelt. En dus ook bestuurslid van KAA Gent, sinds 1988.

Frans Verheeke «Dat jaar degradeerde Gent naar tweede klasse, mét schulden. Het zag er met andere woorden zeer slecht uit. Wilfried Martens, die toen premier was, nodigde kort daarop een aantal Gentse zakenlui uit in zijn ambtswoning, de Lambermont. Jean Van Milders van Carestel (wegrestaurantketen, red.) was daarbij, Roger Flammang van Sidmar (staalfabriek, nu ArcelorMittal, red.) en ikzelf ook. ‘Een stad als Gent verdient een ploeg in eerste klasse,’ zei Martens plechtstatig, ‘en ik reken op jullie om dat te verwezenlijken.’ Toen ging hij weer zitten en heeft hij geen woord meer gezegd. Hij was nog wel lijfelijk aanwezig, maar zijn gedachten leken ten hemel opgestegen. Het was redelijk duidelijk dat AA Gent hem eigenlijk niet zo interesseerde.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: