Summer in the city: 'Van Bob'

, door (md)

Deel
Summer in the city: 'Van Bob'

'Behalve die goede Marc Mijlemans ben ik nog nooit iemand tegengekomen die jonger was dan ik en toch helemaal voor de bijl ging voor de gewild pathetische tearjerkers van Gene Pitney'

Bob Dylan weet ook wel weg met de letter B. Zo staat in mijn muziekdoos al jaren zijn ‘Boots of Spanish Leather’ te blinken, een lied dat ik eigenlijk prefereer in de versie die de volledig onderschatte Nanci Griffith ervan maakte op haar wellicht mooiste plaat, ‘Other Voices, Other Rooms’. Maar ook ‘Blowin’ in the Wind’, ‘Ballad in Plain D’, ‘Baby Won’t You Follow Me Down’, ‘Ballad of Hollis Brown’, ‘Beyond Here Lies Nothin’’, ‘Black Diamond Bay’ en ‘Buckets of Rain’ (de versie met Bette Midler is een aanrader) zijn door de jaren heen trouwe huisvrienden geworden.

Maar als u mij vraagt wat zonder meer mijn favoriete Dylan-song is, dan zeg ik zonder een zweem van twijfel: ‘Blind Willie McTell’. Het gaat om een uiterst simpele lofzang aan de blueszanger Blind Willie McTell (1898-1958), die samen met Mark Knopfler achteloos werd opgenomen tijdens de opnamen van ‘Infidels’ (1983), de plaat waarmee Dylan na drie gospel-uitstappen terugkeerde naar de begane grond van de folkrock. Typisch Bob: hij vergat ‘Blind Willie McTell’, met voorsprong de beste song van ‘Infidels’, op die plaat te zetten. Gelukkig werd ze voor de eeuwigheid gered door opgenomen te worden op de helemaal formidabele ‘The Bootleg Series, 1-3’ (uit 1991, alweer). Dylan zingt hier beter dan ooit op die touchante ode aan zijn held en hij beweert aan het einde van iedere strofe op bijzonder geloofwaardige wijze ‘And I know no one can sing the blues / like Blind Willie McTell’. Luister daarna ook eens naar de échte Blind Willie. Begin bijvoorbeeld met ‘Statesboro Blues’.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: