'De dudes': hoe twee losers internationale wapenhandelaars werden (voorpublicatie)

, door (gl)

27
dudes

De e-mail bevestigde het: de lading was weer onderweg, na weken van gekmakend, onverklaarbaar oponthoud. Het was 24 mei 2007, en in de e-mail stond te lezen dat er zojuist een vrachtvliegtuig vanaf een militair vliegveld in Hongarije was opgestegen. Het zou afbuigen naar het oosten en de Zwarte Zee oversteken op weg naar Kirgizië, een kleine 5.000 kilometer verder. Na een tankstop op een vliegbasis in Bisjkek zou het doorvliegen naar Kaboel, de hoofdstad van Afghanistan. De lading bestond uit tachtig pallets met in totaal vijf miljoen stuks munitie voor AK-47’s, het wapen uit de Sovjettijd waar het Afghaanse nationale leger zich bij voorkeur van bediende.

Nadat David Packouz in zijn piepkleine kantoortje in Miami Beach de e-mail gelezen had, slaakte hij een zucht van verlichting. De vracht maakte deel uit van de levering ter waarde van 300 miljoen dollar die Packouz samen met zijn kompanen Efraim Diveroli en Alex Podrizki in opdracht van het ministerie van Defensie tot een goed einde diende te brengen. Packouz en zijn vrienden, nog maar jonge twintigers, waren door het Amerikaanse leger ingeschakeld om het Afghaanse leger van een enorme hoeveelheid munitie te voorzien. De blowende gasten hadden online, op de website waar het Pentagon zijn aanbestedingen bekendmaakte, diverse grote bedrijven de loef afgestoken en het contract binnengesleept. In het voorjaar van 2007 had Packouz wekenlang verwoede pogingen ondernomen om van de landen tussen Hongarije en Afghanistan – alle voormalige Oostbloklanden – toestemming te krijgen om met de munitielading hun luchtruim te mogen doorkruisen. Met niet veel meer dan een mobiele telefoon, een internetaansluiting en een gestage toevoer van kwaliteitswiet had hij uiteindelijk de munitiezending voor Kaboel weer vlot weten te trekken. Maar tijdens dat proces had Packouz de indruk gekregen dat er geheimzinnige, onzichtbare krachten tegen hem samenspanden in een poging te verhinderen dat hij de munitie zou leveren – verkapte politieke complicaties die nu eenmaal onlosmakelijk met de wapenhandel verbonden zijn.

'Toen Alex Podrizki in april 2007 in Albanië was aangekomen, ontdekte hij dat het merendeel van de munitie al tientallen jaren geleden in China was gefabriceerd'

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: