Opperbuffalo Hein Vanhaezebrouck:
'Ik geef niks uit handen, ik wil álles bewaken'

© Thomas Sweertvaegher

, door (svb)

37

'Guardiola heeft bij Barcelona geleerd dat voeding het belangrijkste is voor het herstel. Wij hebben zelfs een nieuwe bus besteld waarin we de spelers na de wedstrijd een koude én een warme maaltijd kunnen voorschotelen'

Op de toog van de kantine van het oefencentrum van AA Gent staan drie kilogram spelt- en volkorenpasta en tien vlootjes sojaboter. Op een tafel verderop wel twintig paar leren schoenen, uitgestald door twee dames van sponsor Brantano. De voeding hoort bij het nieuwe dieet van de landskampioen, het schoeisel bij het nieuwe kostuum, en ze staan er omdat Hein Vanhaezebrouck dat wil. De schoenen laat hij kiezen door twee van zijn spelers, het eten door de diëtiste die hij pas heeft laten aanwerven.

Hein Vanhaezebrouck «De voorzitter beslist al welk kostuum het wordt, de spelers mogen ook inspraak hebben. Dus vroeg ik Mili (Danijel Milicevic, red.) – de modegoeroe van onze bende – of hij dat wilde doen samen met een Vlaamse speler, en hij heeft Sven Kums gekozen. De rest van de Vlamingen had er volgens hem geen verstand van (lacht).»

HUMO Zouden we schrikken van de tijd die je stopt in dingen die op het eerste gezicht niks met je job als voetbaltrainer te maken hebben?

Vanhaezebrouck «Ik denk dat ik er zelf van zou schrikken, want ik heb er nog nooit bij stilgestaan. Er is inderdaad altijd wel iets. Vandaag ben ik ook al met de dienstregeling van het onderhoudspersoneel van de oefenvelden bezig geweest. Er zouden er twee tegelijk met vakantie gaan, twee weken lang, en alles zou door één man gedaan moeten worden, een kerel van 70. Dat gaat niet, dus probeer ik dat te veranderen. Natuurlijk hebben die mensen recht op vakantie, maar wij moeten wel fatsoenlijk kunnen trainen.»

HUMO Zelf heb je negen dagen vakantie genomen. Op de vijfde dag was je naar het schijnt alweer aan het werk.

Vanhaezebrouck «De eerste dagen zat ik in Rome en toen hebben we veel bezocht, maar dan zijn we naar een huisje met zwembad in het binnenland getrokken – ik hou niet van de drukte op stranden en ook niet van hotels, ik ben liever op mezelf. En daar begon het inderdaad weer te kriebelen. Mijn vrouw draait er op vakantie het ene boek na het andere door, maar ik kan dat niet. Ik lees een beetje, ik zwem een beetje, maar dan grijp ik toch naar mijn computer en begin ik weekprogramma’s en trainingsschema’s op te stellen.»

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: