Revue Lanoye: 'Geloofs- en slachtafval'

, door (tl)

8
Revue Lanoye: 'Geloofs- en slachtafval'

'De komkommertijd is de primetime van de politieke kneuzen'

Niet één stalinorgel kan met zo veel kabaal zo veel voorstellen tegelijk lanceren als Ben Weyts. Al schieten ze bij hem alle kanten op, en vaak hun doel voorbij. Geeft niet! Voor hem tellen het grote gebaar en het spervuur, méér dan een trefzeker beleid.

Etter of doorzetter?

De kern van zijn standpunt over onverdoofd slachten klonk nochtans logisch. Hij vatte die ook zelf goed samen. Toch aan het begín van elk van zijn vele zomerinterviews — de komkommertijd is de primetime van de politieke kneuzen. ‘In een beschaafde samenleving moeten we dierenleed maximaal vermijden.’ Vervolgens echter spitste hij zijn aandacht toe op één enkel dossier: de tijdelijke slachtvloeren tijdens het mohammedaanse Offerfeest, dat al over een paar weken zal plaatsvinden. Weyts wil verbieden dat daar nog onverdoofd wordt geslacht, zonder verdere boe of bèèè, en zonder verdere overgangsperiode.

Kort daarop viseerde hij álle onverdoofde godsdienstige slachtingen, ook die in erkende abattoirs. Zijn daadkracht spatte van papier, tablet en flatscreen af. Op VTM, reeds op dag één: ‘Ik zal resoluut doorzetten!’ Verdoofd door eigen glorie rende hij vervolgens een halve week rond als een kip zonder kop, dwars door allerlei porseleinkasten, ook die in zijn eigen partij en zijn eigen regering, totdat hij zijn voorstel uiteindelijk zélf vakkundig de nek had omgewrongen. Toch voor wat betreft het politieke draagvlak en de uitvoerbaarheid ervan. Of ook de maatschappelijke neveneffecten snel wegebben, valt nog te bezien.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De Persgroep Publishing heeft haar Privacy– en cookieverklaring aangepast.
Wij gebruiken jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de Diensten van MEDIALAAN Groep/De Persgroep Publishing te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren.
Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste Privacy– en cookieverklaring gelezen te hebben.

Verdergaan