Atlete Marieke Vervoort over haar geplande euthanasie:
'Ik wil waardig afscheid nemen, niet als een muis ertussenuit knijpen'

, door (hvt)

52
marieke vervoort
© Marco Mertens

'Na een zware opstoot van spasmen ben ik eens al mijn pijnmedicatie en spierontspanners beginnen op te sparen: ik wilde er zelf een eind aan maken'

Vorige week stond ze voor het eerst in vijftien jaar weer rechtop – dankzij een bionische looprobot. Op 11 september hoopt ze nog een felbegeerd vakje op haar bucket list te mogen afvinken: meedingen naar het erepodium op de Memorial Van Damme.

We ontmoeten Marieke (36) voor het eerst de dag nadat ze te horen heeft gekregen dat ze in 2016 naar de Paralympics in Rio mag. Gisteren hoorden we het haar nog vrolijk verkondigen op de radio, maar vandaag klinkt er als we aanbellen een gebroken stem door de parlofoon: ‘Het gaat niet goed.’ We stellen voor later terug te komen, maar van uitstel wil ze niet horen: ‘Kom binnen. Maar niet schrikken, hè.’ Zo hebben we haar nog nooit gezien. Ze zit ineengedoken op bed in haar verduisterde slaapkamer. De pijn en de vermoeidheid staan op haar gezicht geschreven. Terwijl we kennismaken, houdt ze Nadine, het hoofd van de woondienst ADO Icarus, stevig vast: ze heeft haar twee armen rond haar middel geslagen en leunt vermoeid tegen haar aan. Nadine is hier vanochtend om Mariekes woonsituatie te bespreken – Marieke woont zelfstandig, maar wel binnen een huizengemeenschap waar de klok rond begeleiding is voor de hulpbehoevende bewoners. Ze is er de laatste tijd zo slecht aan toe dat de hulpverleners het niet meer zien zitten. Ze zal op zoek moeten naar een andere oplossing, vreest Nadine. Terwijl Nadine en Mariekes moeder vertellen wat voor helse nacht Marieke achter de rug heeft, glijdt ze zelf af en toe weg in iets wat tussen slaap en coma moet zitten.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: