Revue Lanoye: 'Kompas zonder compassie'

, door (tl)

12
Revue Lanoye: 'Kompas zonder compassie'

Duitsers hebben Mutti Merkel, Vlamingen hebben Bompa Vermeersch. In tegenstelling tot haar bezoekt Etienne dezer dagen zelden een knus tentenkampje of een belaagd asielcentrum – iets waarin hij niet verschilt van onze gekozen leiders. Hij zou daar trouwens met minder applaus begroet worden dan Merkel. Om te beginnen omdat die onverlaten hem niet zouden herkennen. Maar ook omdat hijzelf – een emeritus hoogleraar ethiek, alsook allround filosoof en scepticus – minder ontvankelijk staat tegenover groepen ontheemde Syriërs en Irakezen dan Merkel, Bild Zeitung en menig Duitse voetbalsupporter.

Zwendoline en de Wet-Major 

Intellectueel gesproken bleef ik zelf ietwat ontheemd achter na het lezen van een interview met Vermeersch in De Standaard van vorige week. ‘Het is flauwekul om te zeggen dat we die vluchtelingen nodig hebben.’ Zo luidde al meteen de kop.

Nu weet ik dat we leven in een tijdvak waarin we onszelf aanpraten dat we ons geen emoties meer mogen laten aanpraten. En al zeker geen schuldbesef. Alles wat naar katholieken ruikt, en bij uitbreiding naar gelovigen, moet worden uitgedreven. Ook al schrikken we er zelf – onder aanvoering van Zwendoline ‘Blanco Cheque’ Rutten – niet voor terug om gezinnen met oorlogsvluchtelingen aan te praten dat hún werkelijkheid wel degelijk aaneenhangt van een beetje rechten en heel veel plichten. Ja, zelfs aangaande de bijstand die wij hun verschuldigd zijn, volgens internationale verdragen die we uit vrije wil hebben getekend. Maar verdragen of geen, een hedendaagse Vlaming laat zich niet snel nog een moralistisch oor aannaaien. ‘Wij hebben geen reet te maken met wat er zoal aanspoelt op Europese stranden.’ Moderne aansprakelijkheid stopt daar waar de golfslag begint.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: